Fouten vermijden

Home Advies en hulp Behangadvies Behangtips Fouten vermijden

Correct behangen - fouten vermijden

Ik ben het - jouw Ben van A.S. Create.

Vandaag gaan we je vertellen hoe je de meest voorkomende fouten bij het behangen kunt vermijden en jezelf extra werk kunt besparen.


 

Vragen tijdens de behangwerkzaamheden

Heeft u al behangen en zijn er vragen gerezen? Wij helpen u graag verder.


 

Opkrullende naden

Wat moet ik doen als de naden opengaan?

Papierbehang

Een mogelijke oorzaak voor het opkrullen van naden na het behangen zou een afgesloten ondergrond, tocht of het te snel drogen van de afzonderlijke banen kunnen zijn. Als u een dispersielijm (bijv. Ovalit T) gebruikt, moet u er op letten dat de inweektijd van het behang duidelijk hoger is.

Bij een goed voorbereide ondergrond is normale behanglijm voldoende. Bij speciale of heel zware behangsoorten wordt een speciale lijm aangeraden, waarbij dan de inweektijd aangepast moet worden.


Om erachter te komen of uw behang een langere inweektijd nodig heeft, raden wij de "duimstokmethode" aan.

Daarvoor hebt u een duimstok en een klok nodig. 
Meet de breedte van de baan op in droge toestand (53 cm, 70 cm of 106 cm breed). 
Smeer de baan in met plaksel volgens de instructie, vouw dubbel en rol op.
Leg vervolgens de duimstok over de ingesmeerde en opgerolde baan. De breedte zal ongeveer 53,4 of 53,5 zijn. Herhaal dit en kijk daarbij op de klok. Als de baan een breedte van 54 cm heeft bereikt, is dat het perfecte tijdstip om het behang aan de muur te hangen. Hierna weet u voor de volgende banen hoe lang het behang moet inweken.

 

Vliesbehang

De oorzaak kan liggen in een verkeerde dosering van de pasta, tocht of een ongeschikte ondergrond voor het behangen.

 


 

Luchtbellen

Wat moet ik doen als er bellen ontstaan op papier of vliesbehang?

Een reden voor het optreden van luchtbellen na het behangen van papier- of vliesbehang kan een te korte inweektijd zijn (zie hiervoor ook de duimstokmethode) of er is te weinig plaksel gebruikt.

Maar zelfs geblokkeerde oppervlakken kunnen leiden tot blaren.


 

Vlekvorming

Wat moet ik doen als er vlekken ontstaan?

Alle behangen die in onze onderneming worden gemaakt behoren in het kader van het kwaliteitskeurmerk RAL-GZ479 tot de meest onderzochte producten en voldoen daardoor aan de hoogste kwaliteitseisen. Daardoor kunnen wij de hoogste productkwaliteit garanderen en vrijheid van gezondheidsrisico's.

 

Een mogelijke oorzaak voor de vorming van vlekken zou een afgesloten of niet goed voorbehandelde ondergrond kunnen zijn. Doordat er mogelijk nog vocht in de wand zit kan er een chemische reactie optreden met de ondergrond, waardoor het probleem niet veroorzaakt wordt door het behang zelf. Door dergelijke foutieve voorbehandeling van de ondergrond kan ook schimmelvorming ontstaan. Daarom is het belangrijk om te controleren of de wand voldoet aan de vereisten om te kunnen behangen.

 

 

Daarnaast kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat producten met fouten, ondanks de voortdurende controles en proeven, in de verkoop terecht komen.

Dit zijn machinaal veroorzaakte vlekken, die onmiddellijk zichtbaar zijn. In dat geval moet u niet verder gaan met behangen.

Vlekvorming na langere tijd

Als tot aan het volledig opdrogen van het behang geen vlekken zichtbaar zijn geworden, zullen deze ook niet meer door het behang-product onstaan. Er moet dan een andere oorzaak worden gezocht.

 


 

Doorschijnende ondergrond

Wat moet ik doen als de ondergrond doorschijnend is?

Bij vliesbehang wordt als dragend materiaal een vliesachtergrond gebruikt, dat in tegenstelling tot een papierachtergrond een geringere opaciteit heeft. Dat betekent dat de lichtdoorlatendheid kleiner is als bij papierbehang. Daarom is het belangrijk om de ondergrond voor te behandelen met een wit gepigmenteerde grondverf. Gebruik hiervoor geen dispersieverf, omdat daardoor de ondergrond afgesloten wordt.

 

Op de achterkant van ons instructievel wordt dit beschreven onder punt 2:

"De ondergrond moet een neutrale kleur hebben, gebruik indien dat niet zo is een wit gepigmenteerde grondverf."

Ook bij de voorbehandeling van de ondergrond voor papierbehang wordt een behandeling met grondverf aangeraden omdat dit een goede basis vormt voor het behangen, de ondergrond vestevigt en het absorptievermogen reguleert.

Contactpersoon dienst
KONTAKT

Heb je vragen vooraf?

Stuur ons een e-mail: contact@as-creation.de

Uw contactpersoon: Benjamin Viebahn

We horen graag van u.

© 2024 A.S. Création Tapeten AG