Activeer Javascript om deze pagina in volledige omvang te kunnen gebruiken.

BEHANGADVIES

 

Plintlijst

Wanneer er bij het behangen van trapportalen een decoratieve plintlijst wordt aangebracht, dient men met enkele punten rekening te houden!

Ter verduidelijking zijn de bewerkte vlakken rood gemarkeerd. Voorbereiding: Uit de plintlijst worden de cassettes en passementen gesneden.

Plintlijst

 

1) De onderste rand van de sierstrip langs de trap wordt afgetekend en met de uitgesneden sierstrip vastgelijmd. De voor de plintlijst 2) en voor het bovenste passement 3) voorbestemde vlakken worden afgetekend op basis van de trapafmetingen. De cassettes mogen niet breder zijn dan de traptreden.

 
 

4) De rood gemarkeerde vlakken worden behangen met het vliespatroon dat bij de plintlijst past.

 
 

5) De geprepareerde cassettes mogen niet breder zijn dan de traptreden.
Als de cassettes breder zijn, wordt elke cassette in twee stukken doormidden gesneden. De beide cassettehelften worden nu passend bij elke traptrede langs de nog zichtbare markering 2) op de vliesbaan 4) geplakt, zodat de cassette even breed is als de traptrede.

 
 

 

 
 

Met het cuttermes en de snijliniaal wordt op de cassette-overlapping een dubbele naadsnede aangebracht.

 
 

Vervolgens worden de uitstekende delen netjes verwijderd.

Gereedschap: snijliniaal, cuttermes of dubbelvoetmes

 

De aansluitende snijranden worden tegen elkaar gelegd en de naad wordt aangerold met een wals van mosrubber.

 
 

Na de desbetreffende droogtijd – het vlies heeft geen donkere plekken meer die door het stijfsel zijn veroorzaakt – biedt de plintlijst diverse mogelijkheden tot kleurvormgeving.