Activeer Javascript om deze pagina in volledige omvang te kunnen gebruiken.

Foto showroom van designer Lars Contzen

LARS CONTZEN

 

Interview met ontwerper Lars Contzen

1) Goedemiddag mijnheer Contzen. Het interesseert ons natuurlijk hoe er bij Lars Contzen aan het product behang wordt gewerkt. Zijn er nog nieuwe ideeën?

Er zijn een heleboel nieuwe ideeën. Ik heb mij het laatste jaar zeer intensief met het thema behang beziggehouden, om vooral volledig nieuwe progressieve ontwerpbenaderingen te vinden. In totaal heb ik 35 designs ontworpen. Deze zijn deels uit handschetsen ontstaan en deels op de computer geconstrueerd, een andere groep ontstaat uit foto-opnames. In principe ben ik in de ontwerpfase net zo experimenteel te werk gegaan als normaal. Als resultaat zijn er drie verschillende stijlrichtingen gevormd. Samen met A.S. Création werk ik in het eerste deel van het jaar 2013 aan de drukomzetting op behangmateriaal. Er zullen twee artistiek zeer tegenovergestelde Contzen-collecties verschijnen. De verkoop start in de tweede helft van 2013 en de Heimtextil in 2014.

 

2) Welke projecten zijn er buiten het behang?

De vorming van oppervlakken in de binnenhuisarchitectuur is een algemeen thema in mijn werk als ontwerper. Behang is slechts een deel daarvan. Naast het behang concentreer ik mij op verschillende materialen en de stilistische en formele ontwikkeling. Industriële ondernemingen in verschillende branches zetten mijn ontwerpideeën later om in materialen. Enkele voorbeelden zijn laminaatoppervlakken, rubberen vloeren, architectuurglas, stoffen, behang, etc. Van daaruit is er een ander, groter project. in 2013 zal het eerste Contzenhuis worden gebouwd. Samen met een modulebouwer staat er een huisconcept in de planning, dat alle "Contzen-materialen" zal samenvoegen. De aanpasbare lage-energie woonmodule "van stangen" moet later direct bij de fabrikant te verkrijgen zijn. Eerst komt er nog een product van buiten het gebied architectuur/binnenhuisarchitectuur. In 2012 heb ik samen met een tassenproducent uit het Zwarte Woud tassen in het "Contzen-design" ontwikkeld. De dames- en herentassen hebben de grafische uitstraling van het bekendste Contzen-behang op de voorzijde, heten "good mood tools" en dragen de ondertitel "Made in Heimat!".

 

3) Blijven uw producten zeer kleurig of is er een trend in effen, dekkende terughoudende tinten?
Ik hoop dat ik mijn kleurkeuze minder op trends richt, dan dat ik kleuren intuïtief en onbevangen gebruik. Uit mijn verleden als beeldend kunstenaar heb ik een andere blik op kleuren ontwikkeld, als een designer, die uitsluitend op actuele trends moet letten. Als men al mijn behangtrends van de laatste jaren naast elkaar legt, kan men vaststellen dat alles erbij is. Van dekkende pastelkleuren tot intensieve gedurfde kleurtonen. Daaraan zal ik ook in de toekomst niets veranderen. In de nieuwe collecties zullen er neonkleuren, terughoudende kleuren, opvallende kleuren, wit en nog veel meer zijn. Elke grafisch ontwerp heeft een eigen kleurcompositie, zodat deze overtuigend en authentiek werkt.


4) Waar haalt u uw inspiratie?
Ik haal mijn inspiratie uit de verschillende gebieden van het leven, maar als een van de weinigen uit de branche van de "decoratieve oppervlakken." Ik vind moderne subculturele stromingen zeer spannend en inspirerend. Nieuwe sportsoorten of muziekrichtingen brengen meestal ook een stijl met zich mee, die een bepaalde emotie tot uitdrukking brengt. Ik zie het als mijn werk als kunstenaar of designer om een dergelijke stijl tot oppervlaktestructuur of grafisch ontwerp om te zetten. Het gaat ook om interpretatie van cultuur en gezelschap en minder om "belangeloze decoratie".


5) Door welk productdesign uit andere gebieden bent u gefascineerd?
Er zijn er een paar die ik kan noemen. Ik vind het spannen om stilistische overeenkomsten uit verschillende productsoorten te zoeken, om tendensen in culturele ontwikkelingen te vinden. Ik ben in momenteel gefascineerd door bijv. het productdesign uit de gebieden retro-surfboards, "Single-Speed/ Fixie-Bikes", design gadgets, camping/caravan/ mobiele woningen, "Hot Rods" (speciale ombouw van historische auto's) of "Bobber" (speciale ombouw van motorfietsen).

 

Meer informatie over Lars Contzen en zijn producten vindt u op zijn website onder www.larscontzen.com

Interview 1 Lars Contzen, A.S. Création
Interview 2 Lars Contzen, A.S. Création
Interview 3 Lars Contzen, A.S. Création
Interview 4 Lars Contzen, A.S. Création
Interview 5 Lars Contzen, A.S. Création
Interview 6 Lars Contzen, A.S. Création